Crucile in piatra

Maretul Imperiu Roman inca mai martiriza crestinii. De simbolurile noii religii, ce o vedea ca pe o amenintare, cu siguranta nici nu putea fi vorba de a fi expuse. Insa, peste mari si tari, tocmai la poalele Muntelui Ararat, un stat adopta crestinismul ca religie de stat in anul 301, si acesta este ARMENIA ! Imperiul Roman abia in anul 386 da verdictul ca religia de stat sa fie crestinismul, fiind al patrulea , dupa Etiopia si Georgia.

Inca de la adoptarea crestinismului sub indrumarea Sf Grigorie Luminatorul, ce statuse 13 ani in temnita, simbulul Sfintei Cruci a fost insusit si venerat. Asadar, mai toate locasurile de cult, dar si tot ceea ce tinea de viata oamenilor, au fost impodobite cu semnul Sfintei Cruci. Si pentru ca Armenia este o tara cu un relief majoritar muntos, se subintelege ca toate constructiile s-au facut din piatra. Piatra fiind materia prima si pentru alte utilizari, cum ar fi crucile.

Asadar, inca din secolul al IV-lea armenii au sculptat in piatra cruci. Si au sculptat cu dorinta de a fi atat de frumoase si neasemuite, incat de-a lungul timpului s-au intrecut pe sine in a realiza unicate. Fie ca au impodobit bisericile, sau raspantiile de drumuri, sau cimitirele, aceste cruci in piatra, khachkar ( pronuntandu-se hacikar), cum sunt denumite in tara de origine, au devenit simbol al culturii poporului. De-a lungul vremurilor tulburi uneori, fireste ca au mai fost si distruse. Si trebuie sa luam in consideratie perioada indelungata, de aproape un mileniu in care armenii au fost sub conducearea altor asupritori (persi, turci, comunisti).

Insa, din anul 2010 acest simbol, crucile in piatra, care sunt unice nu numai pe lume, dar si intre ele (in interiorul aceluiasi areal, Armenia, nu se gasesc doua modele identice) au intrat in Patrimoniul Cultural UNESCO.

Asadar, in Pelerinaj Armenia nu ezitati sa admirati unicitatea khachkar (hacikar), a crucilor in piatra !