De la pesteri la aur

Inca dupa izgonirea din Rai, oamenii au cautat forme de vietuire care sa ii apere de prijmedii, luand pamantul si gaurile lui, ca o forma de aparare. Apoi, au inceput sa construiasca, din ce in ce mai trainic si mai semet.

Dar timpurile primelor veacuri crestine, i-a bagat pe oameni iar in gaurile pamantului, in catacombe, si au iesit biruitori abia in secolul al IV-lea, in perioada Sf Imparat Constantin cel Mare.

Insa, cand incepuse deja al doilea mileniu, barbati vrednici kieveni si doritori de o vietuire aspra intru crestinism, al ales sa se coboare iar in gaurile pamantului, si acolo sa se nevoiasca intru dobandirea Harului Duhului Sfant. Primii care au ales aceasta forma de traire trupeasca si sufleteasca, au fost Sf Cuv Antonie si Teodosie. Acestia au infiintat o obste, datorita numarului mare de barbati ce doreau sa se alature lor, pe care au denumit-o Lavra Pesterilor de la Kiev, sau Lavra Pecerskaya. Iar Biserica cea mare, facuta prin pronie dumnezeiasca, s-a inaltat mareata cu domuri aurite, si catapeteasma de aur, si potire de aur, asa cum numai tarii rusi au ajutat la podoaba bisericii.

Lavra Pecerska este acum un simbol al orasului Kiev, Ucraina, un monument trecut in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, si impresioneaza prin marime, grandoare, bogatie, activitate, dar si prin existenta inca a Pesterilor in care au vietuit Sf Cuv Antonie si Teodosie. In aceste pesteri au vietuit si au murit sute de calugari, ce ulterior au fost canonizati si ale caror sfinte moaste au ramas marturie si mangaiere.

Alegeti un Pelerinaj Ucraina care sa includa aceste frumuseti vizuale , dar mai ales spirituale : pesterile si aurul de la Kiev ( Lavra Pecerska) !