Si Rug Aprins , si fiica de imparat

La capatul Tarii Sfinte, intr-o zona de desert arid, stancos, de o culoare rosiatica ce in bataia razelor soarelui parca ia foc, se afla Muntele Sinai. Muntele la poalele caruia Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Muntele pe care s-a urcat Moise sa aduca poporului evreu tablele legii. Muntele desupra caruia ardea o lumina nemaivazuta si un calugar a gasit … o fiica de imparat.

Moise vede un rug (un tufis) care arde, dar nu se mistuie si de acolo aude glasul lui Dumnezeu care, dupa ce ii cere sa se descalce, caci calca pe pamant sfant, ii porunceste sa elibereze poporul lui Dumnezeu. Pe radacinile acestui tufis, s-a construit altarul bisericii. Iar tufisul a fost transplantat la o distanta de cativa metri si se afla si in zilele noastre. Toti pelerinii care ajung aici, pe Muntele Sinai se descalta si se inchina in acest loc unde insusi Dumnezeu a coborat si a vorbit.

Dupa ce poporul evreu este eliberat, Moise urca pe Munte sa aduca Tablele Legii. Si noi, pelerinii, urmam aceeasi cale a urcusului pe munte si asteptam rasaritul soarelui pamantesc , ca o metafora a Rasaritului Soarelui HRISTOS !

Dupa cateva secole de la infiintarea Manastirii de la poalele Muntelui Sinai de catre Sf Imparateasa Elena, un calugar pustnic vede pe varful muntelui alaturat o lumina puternica atat pe zi cat si pe noapte. Inarmandu-se cu semnul Sf Cruci buruitoare, merge sa vada ce semn este acolo. Si nu mica i-a fost bucuria, cand a descoperit moastele Sfintei Mari Mucenice Ecaterina, ceea ce fusese una dintre cele mai invatate femei ale vremurilor ei si a fost martirizata doar pntru ca voia sa fie Mireasa lui Hristos. Caci in vis, dupa ce s-a intelptit de tainele cele ziditoare ale lui Hristos, tanara Ecaterina primeste in vis un inel de la insusi Mirele cel Ceresc. De atunci, fiecare pelerin ce ajunge la Manastirea de Sinai, care a si preluat hramul Sfintei Ecaterina, primeste un inel in dar.

Asadar, bucurati-va de Pelerinaj Sinai cu inchinare la Rugul Aprins , dar si la Sf M Mc Ecaterina !