Macedonia, Muntenegru, Serbia
Destinatie
20 sep 2025
Data Plecare
9 Zile
Zile
Oferta proprie
Tip Oferta

_

LunaSeptembrie
1

Ziua 1, sambata, 20 septembrie 2025

Plecare din Iasi ora 05.00. Traversam Romania de la est la vest si tranzitam granita romano-sarba pe la Portile de Fier. Odata ajunsi in zona Voievodina, e ca si cum am fi acasa, caci aici se afla o comunitate importanta de romani pe Valea Timocului. Daca timpul permite , luam binecuvantare de la Protopopul Timocului, Parintele Boian Alexandrovici. Cazare zona Negotin (aprox 800 km)
2

Ziua 2, duminica, 21 septembrie 2025

Mic dejun. Prima oprire din Pelerinaj Serbia din Iasi 2025 este la Manastirea Malainita, unde slujesc maicute din Romania . Participam la Sf Liturghie. Pornim spre capitala Republicii Serbia, Belgrad, unde ne vom incanta cu: Fortareata  (Kalemegdan) strategic asezata deasupra gurilor de varsare ale raului Sava in Dunare. Ne inchinam in cele două biserici Sveta Petka (aici au fost adapostite moastele Sf Paraschiva in sec XIV)  şi Ruzica. Apoi, mergem cu autocarul catre noua Catedrala Sfântul Sava (ridicată pe locul unde au fost arse în 1595 moastele Sfantului Sava, primul arhiepiscop al Serbiei. Cina si cazare Belgrad (aprox 350 km)
3

Ziua 3, luni, 22 septembrie 2025

Mic dejun. In a treia zi de Pelerinaj Serbia din Iasi 2025 ne indreptam catre Valjevo unde ne vom inchina in Manastirea Celje; aici se afla mormantul Sf. Iustin Popovici, bun prieten al Pr. Cleopa (se merge pe jos 2 km/dus sau se utilizeaza microbuze contracost, aproximativ 5 euro/pers) ale carui sfinte moaste au fost deshumate de catre Patriarul Irineu. Deasemenea, vizitam si Manastirea Lelic, ce a fost infiintata prin anii 1997 in jurul bisericii ctitorita de Nicolae Velimirovici. Aici se afla moastele Sf. Nicolae Velimirovici, aduse din America, sfant supranumit si Noul Ioan Gura de Aur. Continuam traseul spre Manastirea Studenica, unde se afla moastele Sf Sava, primul rege si primul sfant al sarbilor. Apoi vom merge la Manastirea Zica, unde a fost numit episcop Sf Nicolaie Velimirovici. Cina si cazare zona Ivanjica (aprox 350 km)
4

Ziua 4, marti, 23 septembrie 2025

Mic dejun. Prima oprire o vom face la Manastirea Mileseva, o ctitorie voievodala, biserica a incoronarii regilor, scaun episcopal inca din secolul al XIII-lea. Aici se afla vestita fresca iconografica “Ingerul”, ajunsa simbol national sarb. Trecem granita spre Muntenegru, traversam  Canionul Tara, unul dintre cele mai mari din Europa, aflat in Parcul National Durmitor. Unele atlase il desemneaza ca al doilea ca marime dupa Marele Canion din America. Si dupa un traseu sinuos prin Munti, ajungem la Sf Vasile de Ostrog, marele factor de minuni.  Poposim in capitala Podgorita pentru cateva momente, oras ce a fost distrus in al doilea razboi mondial. Cina si cazare Podgorita (aprox 300 km)
5

Ziua 5, miercuri, 24 septembrie 2025

Mic dejun. In a cincea zi de Pelerinaj Serbia din Iasi 2025 mergem in localitatea istorica Cetinje pentru a vizita Manastirea cu acelasi nume, infiintata de Ivan cel Negru in sec XIV. Actualmente locas al scaunului mitropolitan, adaposteste moastele Sf Petru, marele mitropolit muntenegrean, ce a sustinut spiritul national in sec XIX, dar si mana dreapta a Sf Ioan Botezatorul. Veche capitala regala, este acum introdusa in patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, ba chiar constituie resedinta actuala a presedentiei. Trecem pe langa spectaculosul Fiord Kotor, fiind considerat cel mai sudic fiord din Europa. Ne incantam de privelistele Marii Adriatice si a peisajul minunat creat de muntii ce stau sa se arunce in mare. Traversam granita spre o alta tara balcanica, Albania. Cina si cazare Velipoje (aprox 200 km)
6

Ziua 6, joi, 25 septembrie 2025

Mic dejun. Astazi facem o incursiune in istoria medievala cu un popas la Cetatea Skodra. Vestita inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, aceasta fortareata isi leaga numele de eroul national albanez Skandenberg, ce a reusit sa ii tina piept lui Mahomed Cuceritorul. Dupa-amiaza va fi timp liber. Cina si cazare Velipoje  
7

Ziua 7, vineri, 26 septembrie 2025

Mic dejun. Plecam spre capitala Tirana. Facem un scurt tur de oras cu autocarul, admirand Catedrala Invierea Domnului, Piata Skandenberg, Moscheea Et’hem Bei una dintre cele mai vechi cladiri din Tirana, Turnul cu Ceas si Muzeul National de Istorie, Muzeul denumit „Bunk’Art 2”, un memorial al zecilor de mii de victime ale comunismului . Conceput ca adapost antiatomic pentru oficialii de rang inalt in partid, marele buncar ultrasecret, cu numele de cod „Stalpul”, a fost construit intre anii 1981-1986, in vederea unui eventual atac nuclear. De fapt, cam toata Albania este plina de buncare, dezvaluind mania dictatorului de a se proteja. Ulterior, traversam granita in Macedonia si ne indreptam spre Manastirea Sf Naum, unde se afla si moastele Sf Cuv Naum, ucenic al Sf Chiril si Metodie. Ulterior, o luam spre nord, catre  Ierusalimul Balcanilor- Ohrid, obiectiv UNESCO numit astfel pentru ca in secolul al XVIII-lea aici erau 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a anului. Orasul a fost resedinta episcopala, la sfarsit de secol IX aici functiona o Universitate condusa de Sfintii Clement si Naum de Ohrid, iar in secolul al XI-lea Ohrid a fost capitala Imperiului Tarului Samuil. Lacul Ohrid, impartit intre Macedonia si Albania, protejat UNESCO, este unul din cele mai adanci si mai vechi lacuri ce conserva un ecosistem acvatic unic in lume. . In turul pietonal vom viza Biserica Sfantul Clement si Pantelimon din secolul al IX-lea. Aici se afla mormasntul Sf Clement, ucenic al Sf Chiril si Metodie, ocrotitor al orasului si mare factor de minuni.  Ajungem la Biserica Sfantul Ioan Teologul ridicata in secolul al XIII-lea pe o stanca, decorata cu ceramica si piatra sculptata, considerata una din cele mai frumoase biserici din tara. Cina si cazare Ohrid/ zona (aprox 300 km)
8

Ziua 8, sambata, 27 septembrie 2025

Mic dejun. Plecam spre Skopje si facem un tur de oras pietonal ce cuprinde : Catedrala Sf. Clement (este cea mai mare biserica ortodoxa din Macedonia), Podul de Piatra, Piata Macedonia cu statuia mareata a lui Alexandru Macedon (cu o inaltime de 26 m), statuia Tarului Samuil si a Imparatului Roman  Iustinian I (nascut la Scupi – Skopje de azi), Muzeul de Arheologie, Memorialul si Casa unde a stat Maica Tereza (nascuta in anul 1910 ; a primit Premiul Nobel pentru Pace , in 1979 si a fost beatificata de Biserica Catolica in 19octombrie 2003) se pot admira podurile impodobite cu statui ce traverseaza raul Vardar: Podul de Piatra – simbolul orasului sau Podul Dusan numit dupa Stephen Uros Dusan al Serbiei (pod cunoscut pentru faptul ca in decursul anilor a fost locul a numeroase executii). Incantati de atatea simboluri, ne indreptam spre granita bulgara si poposim in capitala. Cazare Sofia (aprox 450 km)
9

Ziua 9, duminica, 28 septembrie 2025

Mic dejun.  Dimineata ne indreptam spre cel mai reprezentativ obiectiv al capitalei si anume, Catedrala Alexandr Nevski, construita in cinstea eroilor bulgari, romani, sarbi, rusi ce au cazut in Razboiul de Independenta din 1877- 1878. Plecam catre casa. Traversam Dunarea, fluvial hotar, si ne indreptam catre casa, ajungand in Iasi, tarziu in noapte. Va multumim ca ati fost in Pelerinaj Serbia din Iasi 2025 ! (aprox 800 km)
850.00 

Include:

- Transport autocar clasificat pentru turism extern
- Taxe pod, parcare, autostrada, carte verde, asigurare
- 8 nopti cazare cu mic dejun la hotel 3*
- 6 cine menu fix (zilele 2, 3, 4, 5, 6, 7)
- Preot/insotitor din partea agentiei

Nu Include:

- transferul catre Manastirea Celje si Manastirea Ostrog cu microbuze aproximativ 5 euro/ transfer/ persoana
- intrarile la muzee, obiective turistice si ghizii aferenti acestora
- asigurare medicala si/sau storno

Note:

Pelerinajul se achita cu pana la o luna inaintea plecării.
Tariful este stabilit pentru un număr minim de 45 persoane. Pentru un grup mai mic, tariful va fi majorat
Asigurarea medicală este obligatorie.
Categoria hotelurilor este cea atribuită de ministerul de resort din tara de destinatie.
Programul pe zile şi ordinea vizitelor se pot modifica, in functie de situatiile de la fata locului.
Documentul necesar călătoriei: carte de isentitate sau paşaport valabil cel puţin 6 luni de la data întoarcerii.
În cazul refuzului autorităţilor de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul statului respectiv, sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu, agenţia nu işi asumă responsabilitatea.
Pentru tranzitarea frontierei de catre minori sau alte detalii, va rugam sa consultati site-ul www.politiadefrontiera.ro, sau adresati-va agentiei pentru lamuriri.
Supliment camera sgl 270 euro

Pelerinaj Serbia din Iasi 2025