Agatati de Cer

In mijlocul Peninsulei Balcanice, departe de piratii marilor si talharii pamantului, se gasesc , parca agatate de cer, o multitudine de stanci ce tasnesc din pamant spe inaltul zarii. Sunt atat de multe, de parca ai zice ca s-au adunat intr-o hora a padurii, facand pe fiecare trecator sa ne minuneze.

Asa s-a minunat si… l-a laudat pe Dumnezeu, parintele Atanasie, ce fugise din Muntele Athos , de pricina piratilor. Vazand atata frumusete, dar aducandu-si aminte de vietuirea sfintilor stalpnici ai Capadociei de prin secolele al V-lea pana la al IX-lea, a ales sa se catere pe una din aceste stanci din mijlocul Greciei, si sa isi duca randuiala vietii monahale prin slavoslavia lui Dumnezeu.

Viata lui aspra, dar si dedicata celor ce veneau la el, l-a facut pe calugarul Atanasie un sfant al calendarului grec.

Asadar, Sf Atanasie, traitor la secolul al XI-lea, alege sa se urce pe cea mai inalta stanca, Marele Meteor, si sa infiinteze, ulterior, o obste monahala Manastirea Metamorphosis ( Manastirea Schimbarii la fata de pe Marele Meteor). Asemenea lui, toti ucenicii au trait o viata fiind parca agatati de cer atat prin formele geologice existente, cat si prin inalta lucrare duhovniceasca in cele 24 manastiri infiintate. Acum, doar sase dintre ele mai sunt functionale.

Nu ezitati cand mergeti in Pelerinaj Grecia, sa facei un popas la Complexul Monahal Meteora, mai ales la Marele Meteor, unde se afla Manastirea Schimbarii la Fata si , de asemenea, moastele Sf Atanasie si ale ucenicilor, ce au ales sa traiasca … agatati de cer !