Fiecare insula cu fiecare sfant

Grecia este cunoscuta ca fiind o tara cu mii de insule, dintre care multe sunt nelocuite. Insa cele locuite, parca s-au inteles, sa aiba fiecare Sfantul lor protector.

Prima insula la care ne zboara mintea cand e vorba de Grecia, este Muntele Athos. Insa, despre acesta nici nu incape indoiala, ca aproape nu trebuie sa aprofundam subiectul multitudinii sfintilor, si nici al sfintelor moaste. Stiut fiind faptul, ca inca de la infiintare, Muntele Atos a fost mereu impodobit cu odoare de mare pret, printre care si moastele sfintilor. Cei care au fost in Pelerinaj Athos, cu siguranta, pot da marturie asupra acestui aspect.

Dar Grecia , asa cum am spus avand multe insule, ar putea sa enumere pentru fiecare cate un ocrotitor. Spre exemplu, in Insula Corfu se afla Sf Spiridon. In Insula Kefalonia se afla Sf Gherasim. In Insula Zakintos se afla Sf Dionisie. Acestea fiind doar cateva exemple ce sunt scaldate in apele Marii Ionice, adica in vestul tarii. Dar, sa nu uitam de Sf Nicolae, Rafail si Irina din Lesbos, de Sf Ioan din Patmos, de Sf Fanurie din Rodos, de Sf Marcela din Samos. Si acestea au fost cateva exemple din insulele scaldate de apele Marii Egee, din estul Greciei.

Si intentionat, am lasat la urma, doar pentru a incheia cu bucurie salba aceasta frumoasa, si amintim de Insula Egina unde sta grabnic vindecator Sf Nectarie, si Insula Evia, ce se bucura, dar nu numai ei, de grabnicul ajutor al Sf Ioan Rusu. Acestea aflandu-se aproape de capitala Eladei, si anume orasul Atena.

Asadar, de veti avea posibilitatea, faceti un Pelerinaj Grecia, trecand prin fiecare insula, pe la fiecare sfant…