Pelerinaj in timp de pandemie

In perioada de izolare si distantare a pandemiei efectuarea pelerinajelor poate imbraca urmatoarele 3 forme:

  • reprogramarea lor,
  • efectuarea in regim individual
  • anularea completa.

In lunile ce vor urma se anunta masuri de relaxare a starii de urgenta. Acestea insa, se vor aplica treptat la interval de doua saptamani.  Adica, daca in acest interval statisticile specifice (numarul de cazuri de imbolnavire, vindecare, decese) vor avea un trend descrescator, atunci se vor mai relaxa si alte masuri.

Reprogramarea pelerinajelor

Este atitudinea cea mai recomandata atat de autoritatile locale cat si a destinatiilor vizate. De asemenea, este recomandata si de operatorii turistici, care au in portofoliul lor pelerinaje.

Reprogramarea se poate face pentru acelasi tip de pelerinaj (destinatie, mijloc de transport, numar de nopti cazare, traseu). Reprogramarea se poate face cu acordul partilor (operator turistic si pelerin) si pentru alt tip de pelerinaj. Aceasta reprogramare se realizeaza fie prin efectuarea unui alt contract.

Efectuarea pelerinajelor in regim individual

Fiecare persoana al carui suflet tanjeste dupa pelerinaj va avea un pic de suferit pe aceasta perioada de pandemie. Pelerinajele de grup nu se vor mai putea realiza decat cu o crestere tarifara considerabila. Aceasta crestere se datoreaza gradului de ocupare de 50%  al mijlocului de transport impus de masurile de distantare. In acest caz unii pelerini vor merge individual.

Asadar, dupa dorinta si posibilitatea, dar si abilitatea fiecaruia se poate realiza pelerinajul dorit. Insa, pelerinul va trebui sa se informeze despre toate masurile legale impuse la destinatie si pe parcurs. De asemenea, va trebui sa se informeze despre locatiile si programele obiectivelor. Sa nu plece fara a verifica unitatile de cazare atat ca pozitionare, functionare, dar si norme aplicate pentru protectia in perioada pandemiei.

Daca exista o plata facuta pentru un pelerinaj de grup, aceasta poate fi transferata ca plata pentru utilizarea fie a acelorasi resurse (cazare, bilete de intrare, transport, etc), fie pentru alt program. Agentia de pelerinaj va realiza intregul traseu in contul acestui avans, doar ca va fi pentru varianta de individual, la comanda pelerinului. De asemenea, agentia va va informa cu absolut toate detaliile de orar, traseu, servicii, etc.

Anularea

Aceasta este alternativa cea mai drastica atat pentru sufletul doritor, dar si pentru operatorii de pelerinaj. Insa, este si o atitudine ce linisteste frica si nevoia de siguranta.

Asadar, aveai de gand la inceputul anului ca pe timpul verii sa pleci sau sa achizitionezi mai tarziu un pelerinaj? Acum insa vrei sa stai in siguranta acasa, fireste! In acest caz iti sugerez sa vizualizezi virtual locurile pe unde ai fi vrut sa mergi, sau chiar altele. Sau, poti sa te pregatesi mai in detaliu pentru perioada de dupa pandemie.

Daca in schimb ai achizitionat deja un pelerinaj si vrei sa il anulezi, atunci va trebui sa gasesti impreuna cu operatorul cea mai confortabila varianta de anulare a contractului. De obicei, banii sunt trimisi catre furnizori ca avansuri. Furnizorii (hoteluri, companii de transport, etc) au platit salarii, sau au facut renovari si nu ii mai pot restitui. Si uite asa, se creeaza o indisponibilitate de plata, nicidecum din rea-vointa. Insa, cu siguranta, se gaseste o formula agreabila de ambele parti, conform legislatiei in vigoare pentru anularea pelerinajului.

Concluzii

Asadar, in aceasta perioada de pandemie, pelerinajele vor capata urmatoarele alternative: reprogramare, efectuarea in regim individual sau anulare. Clar este ca toate masurile de relaxare se vor lua bilunar in functie de evolutia statisticilor a involutiei numarului de cazuri de imbolnaviri, vindecari si decese. Nimeni nu poate prevedea exact cand se vor putea intruni iarasi grupuri de pelerinaj.

Speram ca in luna august sa fie o perioada mai propice. De aceea, am reprogramat pelerinajele la Prislop si Maramures pentru luna septembrie.

Sa dea Dumnezeu sa fie sanatate si impreuna bucurie!!!